Katsaus historiaan - Suomen liigan parhaat pelaajat 2000-luvulla

Moi taas!

Sain nyt aikaiseksi viimein tehtyä uuden pohjan blogiteksteille ja tämä Bloggerin versio vaikuttaakin vallan hyvältä vaihtoehdolta. Näin jälkeenpäin helppo sanoa, että ratkaisuna tämä on selvästi toimivampikin kuin Facebookin käyttäminen. Toki Facebookissa päivitykset tulisivat suoraan halukkaiden seuraajien feediin, eikä tarvitsisi erikseen linkkailla tekstejä eri paikkoihin joista ihmiset ne näkisivät. Noh, tämä on kuitenkin vain pieni murhe.

Yritän blogia myös muodostaa mahdollisimman mukavaksi luettavaksi ulkonäkönsä puolesta. Se varmasti paranee ajan myötä koko ajan, sillä nyt mennään vielä melko yksinkertaisella pohjalla. Mutta jos jollakin on selkeitä mielipiteitä kehityksenkohteista silläkin saralla, niin ne otetaan ilolla vastaan!

Linkkasin ensimmäiseksi postaukseksi jo sen aiemman tekstin joukkueiden ja pelaajien väliarvioista, joten sen voi lukea sieltä jos ei aiemmin vielä ehtinyt ennen kuin se katosi Facebookista. En vielä siihen lähtenyt mitään kuvia tms. lisäämään, vaan ne tulee aina tuleviin uusiin postauksiin. Tämä uusin postaukseni pureutuukin sitten uuden aiheen pariin. Mietiskelin itse mikä olisi mielenkiintoinen aihe, ja tuumin että lentopallon seuraajissa on paljon vanhoja konkareita jotka ovat olleet lajin parissa jo pitkään ja näin ollen katsaus koko 2000-luvun merkittävimpiin Suomen liigan pelaajiin olisi varmasti paikallaan. Pieni nostalgia-trippi siis luvassa parille viimeiselle vuosikymmenelle!

Monesti näistä "vanhoista" jutellessa nousee esiin paljon mielipiteitä ja onkin hauska nähdä olenko itse ollut samoilla ajatusmalleilla kuin muut. Osa on toki todella selkeitä valintoja, joiden sivuuttaminen on melkein mahdotonta, osa taas voi olla kiistanalaisempia. Itselle ongelmia hieman tuotti valinnan rajaaminen. Minkä verran Suomen liigan kausia pitää olla takana jotta valinta olisi ylipäänsä järkevä. Monet suomalaiset pelaajat jotka ovat luoneet merkittäviäkin lentopallouria, ovat tehneet sen Suomen kenttien ulkopuolella, eivätkä siksi kenties kuulu nimenomaan Suomen liigan top-listoille. Myös muistini tekee temppujaan välillä, enkä lähtenyt asioita esim. lentopallon kausikirjoista varmistamaan, vaan menin puhtaasti omalla muistilla ja tuntumalla ja parin tutun kanssa avulla, heidän kanssaan pelaajista keskusteltuani. Mutta mielestäni saatiin ihan hyviä valintoja aikaan nimenomaan 2000-luvulla Suomen liigassa loistaneista pelaajista. Listaus olisi huomattavasti hankalampaa jos esimerkiksi 90- luku otettaisiin mukaan. Aivan listauksen viimeisenä on myös luvassa liigan koko 2000-luvun parhaat pelaajat kauttaaltaan.

Kannattaa myös muistaa, että olen saattanut unohtaa aivan tyystin jonkun melko merkittävänkin pelaajan, jos muistiin on iskenyt puhdas musta-aukko hänen kohdallaan, tällöin varaan oikeuden muuttaa listaa oikeampaan muotoon ;D Toivottavasti näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Noh, sen enempää asiaa taustoittamatta, mennään suoraan tulta päin. Eli tässä tulee Suomen liigan parhaat pelaajat pelipaikoittain 2000-luvulla:

----------------------------------------------------

Aloitetaan pelin sieluista, eli passareista. Mukaan mahtuu todella merkittäviä linkoja, ja lista muodostuukin rehellisesti sanottuna todella kovaksi. Näiden miesten järjestäminen paremmuus järjestykseen oli todella hankalaa. Muun muuassa Esko pelasi valtaosan 2000-luvusta ulkomailla, mutta tultuaan takaisin Suomeenkin 2015, on hän ollut niin mielettömän hyvä, että hänen pois jättäminen oli liian vaikeaa. Kausien vähyys Suomessa kuitenkin tiputtaa väkisin häntä listalla hieman. Sulkuihin olen laittanut kyseisten pelaajien edustamat joukkueet 2000-luvulla (ne mitkä muistin ulkoa nopeasti).

PASSARIT TOP 5:


1. Sami Juvonen (ISKU, VALEPA, ISKU-VEIKOT)
2. Aki Riihimäki (PIIVOLLEY, KEMPELE, SAMPO)
3. Ugis Krastins (PERPO)
4. Sergei Ivanov (LOIMU, EAST VOLLEY, SAMPO)
5. Mikko Esko (VALEPA)


-------------------------------------------------------

Päästyämme tiukasta passareiden seulonnasta läpi, on hyvä ottaa vuoroon takakenttien sankarit, eli liberot. Tämä listaus ei tuottanut itselleni niin suuria hankaluuksia kuin passareiden kanssa, vaan top-5 muodostui suuhteellisen kivuttomasti, joskin olisi sinne helposti pari nimeä lisää saanut nostettua. Liberoita, ja nimenomaan Suomessa pelanneita ajatellessa, on listan kärki luonnollisesti selviö. Dolen pelimäärä (järkyttävät 706 ottelua) kotiliigassa ja tasainen korkea taso niissä tekee tästä selkeän yhden hevosen kisan kärkipaikasta. Sen jälkeen järjestys onkin tiukempaa. Jätin suosiolla ulos yhden-kahden kauden ihmeet esimerkiksi Japanista, vaikka puhtaasti tasollisesti esimerkiksi Kokkolassa pelannut Koga olisi totta kai listalle kuuluva, mutta ei sillä pelimäärällä voi mitenkään nostaa listalle satoja pelejä tahkonneiden virtuoosien ohi. Saman kohtalon kokee kenties Suomen kaikkien aikojen taitavin ja paras libero ja nykyinen maajoukkueemme selkäranka Lauri Kerminen. Ikävä kyllä 3 vuotta Tiikereissä ei riitä nimenomaan tämän kaltaisessa listauksessa.

Viimeisestä viidennestä sijasta todella tiukan taiston itselläni kävi Korhosta vastaan Loimussa monta vuotta vaikuttanut ja menestystäkin nauttinut Jari Brandt. Korhosen 7 vuotta liberona oli kuitenkin niin kova tasoista, että ei häntä pystynyt listalta oikein syrjäyttämään. Korhosesta on nostettava esille myös se, että ennen passarina pelannut nurmeslainen oli juuri taustastaan johtuen aivan erinomainen lisä joukkueelle jatkopalloissa nimenomaan passipelissä. Tähän samaan hengenvetoon on hyvä nostaa esille myös toinen Valepan libero, Hannu Hautamäki. Hautamäki oli myös erinomainen vaippa, sekä pelasi onnistuneesti myös yleispelaajan roolia. On luonnollisesti myös hyvin lähellä listausta.


LIBEROT TOP 5:

1. Timo 'Dole' Tolvanen (PIIVOLLEY, SAMPO, LEKA)
2. Tapio Kangasniemi (ISKU)
3. Pasi Hyvärinen (PATERI, MUURLE, SAIMAA, TIIKERIT, KOVE)
4. Jesse Mäntylä (PIIVOLLEY, HURRIKAANI)
5. Jarmo Korhonen (MUURLE, VALEPA)



----------------------------------------------------------

Hypätään takakentän maestroista suoraan verkon monstereihin, eli keskitorjujiin. Nämä hujopit ottivat myös paikkansa listalta mielestäni suht selkeästi, sen sijaan niiden järjestäminen listalle oikeaan järjestykseen tuotti valtavasti pään vaivaa, ja vaihtelinkin järjestystä useampaankin otteeseen. Lopullinen listaukseni on kuitenkin alla, vaikka edelleen sitä katsoessani tulee mieleen pitäisikö joidenkin paikkaa muuttaa keskenään. 5. sija tuotti hieman myös hankaluuksia, sillä neljä ensimmäistä olivat aivan selviöitä, mutta viimeistä sijaa oli mielestäni hankalampi poimia useiden pelaajien joukosta. Listalla on totta kai myös yksi oma kautta-aikojen suosikeistani Suomen liigassa (Atars), jonka torjuntapelaamista oli kyllä ilo seurata. Hyviä keskareita olisi tasollisesti ollut tarjolla enemmänkin ja ihan viiden parhaan sakkiinkin, mutta tässäkin on huomioitu pelien määrä ja vaikutus joukkueelle nimen omaan Suomen liigassa. Esimerkiksi PerPossa on ollut todella hyviä keskitorjujia, mutta eivät ole pysyneet siellä riittävän pitkiä aikoja (Dailey, Pollock)

Listaykkönen oli kuitenkin selviö itselle, Valepassa hurjan uran tehnyt Valko-Venäjän ihme Venski oli torjuntatyyliltään jopa hieman poikkeava, mutta tulosta mies teki paremmin kuin kukaan. Ketään pelaajaa ei ole valittu tähdistöjoukkueeseen yhtä monta kertaa kuin Venskiä. Paikoista listan viidennelle sijalle kamppaili tiukasti myös Miika Heikkinen ja Saku Määttä, mutta Lehtonen mielestäni on heidän edellään niukasti.

KESKITORJUJAT TOP 5:

1. Eduard Venski (VALEPA)
2. Matti Oivanen (LOIMU, SAMPO, HURRIKAANI)
3. Guntis Atars (PATERI)
4. Anssi Vesanen (ISKU)
5. Jukka Lehtonen (EAST, NAPA, PERPO, LEKA, SAVO)

-------------------------------------------------------

Jatketaan monstereiden linjalla kun nyt vauhtiin päästiin. Liigan parhaat hakkurit siis luvassa.  Joukko on kokonaisuudessaankin todella vahva ja listan muodostaminen kokonaiseksi top-5 listaksi oli itselleni kyllä todella, todella hankalaa. Ylivoimaisesti hankalin näistä listoista. Kenet jättää vakuuttavasta seurasta ulkopuolelle ja mihin järjestykseen herrat asetellaan? Ongelmaa ei helpottanut myöskään Sivulan kaksoisagentin rooli (monta vuotta yleispelaajana, myös silloin hyvä), ja omaa hommaa helpottaakseni päätin siirtää Sivulan yleispelaajien listalle :D

Mutta tässä käy vaan niin, että listalta joutuu jättämään pois suoranaisia liigaikoneita kuten Jussi Niemelä ja Pekka Kortteinen, jotka olivat aina pelatessaan joukkueen selkäranka, välillä aivan hurjilla pistepoteilla. Tuntuu jotenkin todella väärältä kun heidän kaltaisiaan vasaroita ei listalla ole. Aakula oli mielenkiintoinen nimi myös, sillä Sivulan tavoin pelasi hän onnistuneesti toistakin pelipaikkaa voittaen kerran torjuntatilastonkin keskarin paikalla. Pitkään pyörittelin ja pureskelin tätäkin listaa, mutta en pystynyt ketään listalta tiputtamaankaan. Sain vielä vähän armoa tässä kun päätin sijoittaa Sivulan yleispelaajien listalle (joka ei sinänsä ole kyllä mikään vääryys, sillä monta vuotta on Sivula pelannut myös yleispelaajan roolia liigassa Sampossa ja Tiikereissä). Tästä listasta löytyy varmasti myös eriäviä mielipiteitä, ja olisi todella mukava kuulla myös niitä. No mutta tässä kuitenkin oma listaukseni:

HAKKURIT TOP 5:

1. Salvis Cielavs (PERPO, ETTA, SAMPO)
2. Olli-Pekka 'Lelu' Ojansivu (VALEPA, SAMPO, TIIKERIT, SAVO)
3. Marko Aho (KEMPELE, NAPA)
4. Olli Aakula (ISKU, PIIVOLLEY)
5. Ismo Moilanen (PERPO, PIIVOLLEY, HURRIKAANI)

---------------------------------------------------------------


Sitten siirrytäänkin viimeiselle pelipaikalle ja myös sille tärkeimmälle, eli yleisepelaajiin. Hakkurien tavoin tämäkin lista on todella kovatasoinen. Paljon joutui jälleen pallottelemaan eri pelaajien tärkeydellä nimenomaan Suomessa pelatessaan. Sinänsä tässä on kuitenkin muutamia todella selkeitä ja kiistattomia nimiä joita ei vaan voi jättää pois listalta, joka helpottaa hommaa. Silti se viimeisen pelaajan rajaaminen tällekin pelipaikalle tuottaa tuskaa. Top 2 on tässä aivan ilmiselvä ja uskon että myös yleisesti siitä ei kiistaa saa aikaiseksi, ja kun Sivulakin siirrettiin hakkurilistauksesta tänne, on 3 paikkaa jo jaettuna. Ja vielä tämän lisäksi Tampereella mahtavan uran yhdessä seurassa tehnyt laji-ikoni Tihinen kun otetaan listaukseen mukaan, jää paikkoja enää se yksi ainokainen jaettavaksi.

Ensimmäisenä on luonnollisesti koko sarjan kenties se legendaarisin pelaaja. Latvialainen joka ihastui lappiin ja lopulta Suomen kansalaiseksi asti; Normunds Veinbergs. Koko liigan paras pelaaja vuosikymmenen 2000-2010 melkein jokaisena vuotena. Aivan fantastinen nelospaikan ja paipin hyökkääjä ei missannut pelejä juuri koskaan, ja oli aina parhaimmillaan mitä tiukempi paikka oli kyseessä. Veinbergsistä on myös kasoittain legendaarisia tarinoita vaikeuksien läpi pelaamisesta. Mitkä näistä sitten ovat täysin totta ja missä on vähän värikynää mukana? Jos edes puoletkaan tarinoista on totta, ei vastaavan kipukynnyksen omaavia taistelijoita ole Suomen liigassa muita ollut. Oli Ugis Krastinsin kanssa mieletön parivaljakko.

Veinbergsin tasoa korostaa eniten ehkä se, että tässä listauksessa toiseksi jää Olli Kunnarin tasoinen pelimies. Kunnari oli parhaimmillaan Suomen liigassakin pelatessaan täysin pitelemätön. Sarjan paras pelaaja lukuisia kertoja tullessaan takaisin suomeen 2011. Ollin kohdalla meinaa välillä ehkä unohtua miten ylivoimainen hän oikeastaan olikaan parhaimmillaan. Mielettömiä yleispelaajia molemmat kärkimiehet, ja heidän jälkeensä listauksessa onkin mielestäni selkeä väli seuraaviin.

Yleispelaaja listauksesta joku saattaa kaipailla esimerkiksi Siltalaa, mutta Antti ei ole yksinkertaisesti pelannut suomessa tarpeeksi ennen ulkomaille menoaan, ja kaikki parhaat vuotensa on Siltala tahkonnut ulkomaiden kenttiä. Paterissa ja nyt Savossa ollessaan on kyseessä kuitenkin ihan eri pelaaja kuin ulkomaan vuosina. 2000- luvun alussa oli myös kovia yleispelaajia esimerkiksi Erik Jagon, Matti Ollikaisen ja Matti Hietasen muodossa, mutta vuodet eivät vain tahdo riittää. Molemmat Matit lähtivät ulkomaille, toinen oli siellä 10 vuotta ja toinen lopetti lentopallon vuosiksi ulkomaanvuosien jälkeen eikä palannut enää samalla tasolla kentille. Herrera nousee minulla täten listan viitoseksi, ja nimenomaan uran pituuden vuoksi. Herrera oli myös alkuvuosinaan todella tärkeä pelaaja joukkueeleen ja tasaisesti liigan parhaita yleispelaajia. Nykykuntoista Herreraa katsoessa helposti itsekin unohtaa sen miten hyvä hän oli parhaassa kunnossa ollessaan Sampossa.

YLEISPELAAJAT TOP 5:

1. Normunds Veinbergs (NAPA, PERPO)
2. Olli Kunnari (SAMPO, VALEPA)
3. Tuomas Tihinen (ISKU)
4. Urpo Sivula (SAMPO, TIIKERIT, LOIMU, AKAA, VALEPA)
5. Enderwin Herrera (SAMPO, TIIKERIT, AKAA)

-------------------------------------------------------------

Ja sitten siihen viimeisimpään listaukseen. Parhaat pelaajat pelipaikoista riippumatta Suomen liigassa 2000-luvulla. Eli ne kaikkien aikojen legendaarisimmat pelaajat tällä vuosituhannella. Tässä listauksessa on huomautettava, että itselleni tuli pirun hankala valita sijoja 4. ja 5. sillä passareistakin sinne olisi ollut tunkua niin kovasti. Krastins, Juvonen, Riihimäki ja Ivanov olivat kaikki todella maagisia ja osa vielä pitkään liigassakin. Ja päädyin sitten siihen etten nostanut ketään heistä erikseen toisen edelle, vaan päädyin yksinkertaisesti molempiin hakkureihin.

Ja mennään tämä listaus toisin päin, eli koko liigan paras pelaaja on viimeisenä.

VUOSITUHANNEN PARHAAT PELAAJAT SUOMEN LIIGASSA:

5. Olli-Pekka 'Lelu' Ojansivu
4. Salvis Cielavs
3. Eduard Venski
2. Olli Kunnari

Ja tämän vuosituhannen paras liigapelaaja on ***RUMMUN PÄRINÄÄ***

1. Normunds 'Nortsa' Veinbergs

----------------------------------------------------

Mahtavaa jos jaksoit lukea tänne saakka, ja vielä parempi jos tykkäsit lukemastasi! Tänne tulee jatkossa kaikki minun kirjoitukseni. Kuten aina, kommentointi on sallittua ja suotavaa :)

ps. Sen verran vielä hihkaisen hyvästä lentis aiheisesta sisällöstä muualla. Käykää ihmeessä kuuntelemassa Mika Rajalan ja Niko Huupposen tekemä podcast soundcloudin sivuilta!

Kommentit

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hyviä listoja ja tekstejä👍Itselle tulee tuonne hakkurin paikalle mieleen Mika Pyrhönen. Nuorena pelejä seuratessa on jäänyt mieleen huippukunnossaan liigan kovin käsi ja monipuolisuus. Hän oli myös ns. voittava hakkuri Kups-Volleyssä ja Iskussa. Toki ura loppui jo vuosia sitten ja väliin mahtui vaisumpia kausia, ulkomaita sekä paljon 90-luvun pelejä. Tämä nyt oli tällainen sivustaseuraajan mielipide😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo Pyrhönen oli itselläkin kyllä nimenä mielessä, mutta kun asiaa tarkistelin niin Pyrhösellä on 2000-luvulta aika vähän pelattuja kausia Suomessa. Osa Suomen kausista sijoittuu ennen 2000-lukua ja sitten vielä ennen lopettamistaan 2007, pelasi useampia vuosia ulkomailla Saksassa ja Belgiassa joten Suomi-kausia jäi tällle vuosituhannelle aika vähän jäljelle :)

      Poista
  3. Hyvä lista mutta tässä sinulle muutamia pelaajia harkittavaksi.
    Passari: Harri Vänni, Kari Kalin
    Hakkuri: Sami Harjula, Jari Tolvanen
    KT: Matti Juntura
    YP: Ady Pralea, Jussi Heino

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tässä oli paljon hyviä nimiä, mutta rajasin tosiaan tuohon 2000-lukuun ainakin tällä kertaa homman. Mietin itsekin noita 1990-luvun pelaajia ja sitten homma olisi mennyt entistä hankalammaksi listata :) joskin mukaan olisi saatu paöjo legendaarisia Suomi-nimiä. Ei olisi hassumpi ajatus tehdä 1990-luvun pelaajat vaikka erikseen.

      Poista
  4. Sorry, nyt vasta huomasin että oli puhe 2000-luvun pelaajista....

    VastaaPoista

Lähetä kommentti